Over

Waarom een B2B webshop?

De zakelijke markt verandert en groeit snel. Volgens onderzoek van Statista bedraagt de markt voor b2b-e-commerce wereldwijd $12.2 biljoen wat 6 keer de grote is van de B2C e-commerce markt. Doordat de nieuwe generatie inkopers vernieuwd en gewent is aan online bestellen is het de verwachting van deze groep dat dit ook voor de zakelijke producten geldt. Zo blijkt uit onderzoek dat

 • 74% van de B2B kopers zijn of haar zoektocht naar producten online start.
 • 93% van de B2B kopers zijn of haar producten online wil aanschaffen.

Voor veel groothandels, fabrikanten en distributeurs is het daarom zaak om te digitaliseren en hierdoor te kunnen blijven concurreren en verder door te groeien. Deze trend is het afgelopen jaar alleen maar meer toegenomen door de uitbraak van het corona virus waardoor online bestellen ook in de zakelijke markt meer de regel dan uitzondering is.

Wat zijn de voordelen van een B2B webshop?

De voordelen van een B2B webshop delen wij meestal in in 3 hoofdvoordelen namelijk

 1. Verhoging van de omzetEen zakelijke webwinkel kan bijdragen aan verhoging van de omzet. Dit kan op veel manieren bereikt worden bijvoorbeeld door:
  • Je producten online zichtbaar te maken trek je meer klanten en vergroot je hiermee de zichtbaarheid van je merk.
  • Nieuwe markten te ontdekken door je producten in verschillende landen en talen aan te bieden.
  • Goed gebruik te maken van de data in je webshop kun je de klant nog beter helpen en hiermee de gemiddelde orderwaarde verhogen.
 2. Verlaging van de kosten van orderverwerkingDoor het inzetten van een zakelijke webshop zorg je ervoor dat er zoveel mogelijk processen van de orderverwerking worden geautomatiseerd. Dit zorgt er weer voor dat de kans op fouten afneemt en dat er minder tijd besteedt hoeft te worden aan het handmatig invoeren en controleren van bestellingen.
 3. Betere service naar klantenEen B2B webshop draagt bij aan een betere service naar klanten doordat klanten 24/7 een bestelling kunnen plaatsen en zelf direct in hun account actuele voorraadinformatie kunnen raadplegen. 

Verschillen tussen een B2C en B2B webshop

Alhoewel een goede B2B webshop en B2C webshop veel overeenkomsten hebben zijn er toch ook een aantal heel duidelijke verschillen waardoor het opzetten van een b2b webwinkel anders is dan een consumenten webshop. Hieronder een aantal van de belangrijkste verschillen:

De reden waarom de klant koopt: de motivatie van een consument is vaak heel anders dan die van een zakelijke inkoper. Waar de consument het leuk vindt om te “shoppen” en de aankoop vaker een impuls is is het voor de zakelijke inkoper zijn of haar werk en dien je de zakelijke inkoper dus te helpen om zo snel en zo gemakkelijk mogelijk zijn werk uit te voeren. Dit betekent dat de opbouw en inrichting van een zakelijke webshop vaak anders is dan een B2C webwinkel.

Herhaalaankopen: In de zakelijke markt komen herhaalaankopen veel vaker voor dan bij een b2b shop. belangrijk is het dan ook dat je b2b e-commerce platform dit ondersteunt en heel gemakkelijk maakt voor de klant.

Complexe prijsstructuren: de prijsstructuren bij zakelijke webshops zijn vaak veel complexer dan in een consumenten webwinkel. Bij de meeste groothandels en fabrikanten heb je te maken met staffelprijzen en prijslijsten per klantgroep of klant.

Afgeschermde prijzen en prijzen exclusief BTW: waar bij consumenten webshops je de prijzen inclusief btw ziet is het voor de meeste zakelijke webshops de regel dat de prijzen exclusief BTW worden weergegeven. Ook heb je te maken met BTW nummers die gevalideerd moeten worden indien bedrijven buiten Nederland bestellen om een o% btw tarief te mogen aanbieden. 

Betalingscondities en Kredietlimieten: waar de consument direct zijn producten afrekent via Ideal of een achteraf betaalmethode zoals Afterpay is het in de b2b markt heel gewoon om te werken met betaalcondities en kredietlimieten. Zakelijke klanten verwachten dan ook dat deze betaalcondities en limieten online ondersteund worden.

Meer informatie

Geschikt voor: B2C, B2B en groothandels, Grote bedrijven
Landen: Nederland, Europa
Talen: Nederlands, Engels
E-mail marketing platformen: Mailchimp
ERP-systemen: SAP, Exact , Microsoft Dynamics, Microsoft Business Central (MBC)
CRM systemen: Freshdesk, Zendesk
Payment providers: Buckaroo, Mollie, MultiSafePay
Overige integraties: Google Sheets, Office 365, Gmail
Hosting: Software As A Service (SAAS)
Integratie platformen: Dealer4Dealer

Dit bedrijf is toegevoegd door

vergelijkbare links

Bij Kega hebben we passie voor Retail. Met meer dan 80 specialisten - brengen we ondernemende Retailers en Brands vérder.

Schrijf review

Youwe is internationaal een full service e-commerce / digital bureau.

Schrijf review

Reach digital, E-commerce specialist

Geschikt voor: MKB, Grote bedrijven, Multinationals
Schrijf review

Review en win!