Waarom een B2B webshop?

De zakelijke markt verandert en groeit snel. Volgens onderzoek van Statista bedraagt de markt voor b2b-e-commerce wereldwijd $12.2 biljoen wat 6 keer de grote is van de B2C e-commerce markt. Doordat de nieuwe generatie inkopers vernieuwd en gewent is aan online bestellen is het de verwachting van deze groep dat dit ook voor de zakelijke producten geldt. Zo blijkt uit onderzoek dat

  • 74% van de B2B kopers zijn of haar zoektocht naar producten online start.
  • 93% van de B2B kopers zijn of haar producten online wil aanschaffen.

Voor veel groothandels, fabrikanten en distributeurs is het daarom zaak om te digitaliseren en hierdoor te kunnen blijven concurreren en verder door te groeien. Deze trend is het afgelopen jaar alleen maar meer toegenomen door de uitbraak van het corona virus waardoor online bestellen ook in de zakelijke markt meer de regel dan uitzondering is.

Wat zijn de voordelen van een B2B webshop?

De voordelen van een B2B webshop delen wij meestal in in 3 hoofdvoordelen namelijk

  1. Verhoging van de omzet
    Een zakelijke webwinkel kan bijdragen aan verhoging van de omzet. Dit kan op veel manieren bereikt worden bijvoorbeeld door:
    • Je producten online zichtbaar te maken trek je meer klanten en vergroot je hiermee de zichtbaarheid van je merk.
    • Nieuwe markten te ontdekken door je producten in verschillende landen en talen aan te bieden.
    • Goed gebruik te maken van de data in je webshop kun je de klant nog beter helpen en hiermee de gemiddelde orderwaarde verhogen.
  2. Verlaging van de kosten van orderverwerking
    Door het inzetten van een zakelijke webshop zorg je ervoor dat er zoveel mogelijk processen van de orderverwerking worden geautomatiseerd. Dit zorgt er weer voor dat de kans op fouten afneemt en dat er minder tijd besteedt hoeft te worden aan het handmatig invoeren en controleren van bestellingen.
  3. Betere service naar klanten
    Een B2B webshop draagt bij aan een betere service naar klanten doordat klanten 24/7 een bestelling kunnen plaatsen en zelf direct in hun account actuele voorraadinformatie kunnen raadplegen. 

Verschillen tussen een B2C en B2B webshop

Alhoewel een goede B2B webshop en B2C webshop veel overeenkomsten hebben zijn er toch ook een aantal heel duidelijke verschillen waardoor het opzetten van een b2b webwinkel anders is dan een consumenten webshop. Hieronder een aantal van de belangrijkste verschillen:

De reden waarom de klant koopt: de motivatie van een consument is vaak heel anders dan die van een zakelijke inkoper. Waar de consument het leuk vindt om te “shoppen” en de aankoop vaker een impuls is is het voor de zakelijke inkoper zijn of haar werk en dien je de zakelijke inkoper dus te helpen om zo snel en zo gemakkelijk mogelijk zijn werk uit te voeren. Dit betekent dat de opbouw en inrichting van een zakelijke webshop vaak anders is dan een B2C webwinkel.

Herhaalaankopen: In de zakelijke markt komen herhaalaankopen veel vaker voor dan bij een b2b shop. belangrijk is het dan ook dat je b2b e-commerce platform dit ondersteunt en heel gemakkelijk maakt voor de klant.

Complexe prijsstructuren: de prijsstructuren bij zakelijke webshops zijn vaak veel complexer dan in een consumenten webwinkel. Bij de meeste groothandels en fabrikanten heb je te maken met staffelprijzen en prijslijsten per klantgroep of klant.

Afgeschermde prijzen en prijzen exclusief BTW: waar bij consumenten webshops je de prijzen inclusief btw ziet is het voor de meeste zakelijke webshops de regel dat de prijzen exclusief BTW worden weergegeven. Ook heb je te maken met BTW nummers die gevalideerd moeten worden indien bedrijven buiten Nederland bestellen om een o% btw tarief te mogen aanbieden. 

Betalingscondities en Kredietlimieten: waar de consument direct zijn producten afrekent via Ideal of een achteraf betaalmethode zoals Afterpay is het in de b2b markt heel gewoon om te werken met betaalcondities en kredietlimieten. Zakelijke klanten verwachten dan ook dat deze betaalcondities en limieten online ondersteund worden.

Wat bepaalt het succes van B2B e-commerce?

Of een B2B webshop succesvol als verkoopkanaal wordt ingezet voor een groothandel of fabrikant hangt af van verschillende factoren. Wij zien dat groothandels en fabrikanten die de meeste resultaten halen uit hun b2b e-commerce strategie vaak de volgende factoren goed hebben ingericht.

Klant
Bij het implementeren of verbeteren van de b2b webshop staat de klant centraal. Aanpassingen en wijzigingen worden gedaan op basis van klantfeedback en op basis van data over klantgedrag.

Strategie/Plan
In de b2b e-commerce strategie wordt de visie uitgewerkt hoe e-commerce gaat helpen om de klanten nog beter te bedienen. Dit wordt uitgewerkt in concrete doelstellingen en KPI’s waar weer op gestuurd kan worden.

Mensen 
Wie in de organisatie gaan de doelstellingen realiseren en is er voldoende kennis aanwezig over e-commerce om dit ook daadwerkelijk te doen.

E-commerce software
Welke b2b e-commerce software is aanwezig om de doelstellingen te behalen en voldoet de software aan de wensen en eisen van de organisatie en is deze flexibel genoeg om mee te groeien.

Productinformatie
Productinformatie is één van de belangrijkste onderdelen die goed op een zakelijke webshop terug moet komen. Is alle productinformatie aanwezig die de klant wil zien en kan deze op een makkelijke manier bijgewerkt worden.

Gebruikerservaring
Komt de gebruikerservaring online overeen met hoe klanten op de andere offline kanalen worden geholpen.

Data
Bij succesvolle zakelijke webshops wordt data continue ingezet om de bestaande webshop te verbeteren en om klanten een nog betere gebruikerservaring te geven.

Operatie
Hoe is het e-commerce proces in de organisatie ingericht. Bij succesvolle webshops zien we dat de meeste processen zijn geautomatiseerd en er vrij weinig handmatige activiteiten zijn.

Hoe bepaal je de business case voor een B2B webshop?

Voordat er begonnen wordt met de implementatie van een nieuwe zakelijke webshop of de vervanging van een bestaande b2b shop is het goed om naar de business case te kijken van het project. In de business case wordt gekeken hoe totale kosten van de investering van de b2b e-commerce software zich verhoudt tot wat de b2b website uiteindelijk gaat opleveringen.

Als je kijkt naar de investering dan is het goed om in ieder geval de volgende zaken in beeld te hebben bij de e-commerce business case:

  • Implementatiekosten van de b2b webshop
  • De eventuele licentiekosten van het b2b e-commerce platform
  • De kosten van Hosting en onderhoud 
  • Kosten voor het doorvoeren van wijzigingen en aanpassingen aan het systeem
  • De kosten van interne trainingen voor het interne e-commerce team

Bij het in kaart brengen van wat de implementatie van een nieuw e-commerce systeem oplevert kunnen de volgende zaken meegenomen worden:

  • Extra omzet verhoging door het aantrekken van nieuwe klanten
  • Het verhogen van de gemiddelde orderwaarde per klant door betere productinformatie aan te bieden
  • Een lager verloop van klanten door het aan kunnen bieden van een betere service waaronder 24/7 bestellen, direct informatie over voorraad en leveren.
  • Lagere kosten door mindere belasting van de binnendienst
  • Lagere kosten door een meer geautomatiseerd proces en minder fouten door handmatige activiteiten.

Over dit artikel

Auteur:
Uitgever: Ecomwise

Afbeeldingen

Dit artikel is geplaatst door

Daniël Cronie
Bedrijf: Ecomwise
Bedrijven 1 Artikelen 1