Deel dit artikel
-

NPO weet zich geen raad met jongere internetkijker

Heibel in Hilversum, waar de NPO directie een plan heeft gepresenteerd om de vergrijzing van de kijker tegen te gaan. Makers van met name journalistieke programma’s zijn in opstand gekomen tegen aanstaande bezuinigingen en het schrappen van programma’s als Andere Tijden. De plannen oogsten terechte kritiek: de NPO probeert een inhaalslag te maken met lineaire programmering, terwijl het zich zou moeten richten op de versterking van online programmering.

Televisiekijkend Nederland vergrijst in hoog tempo. Die ontwikkeling is al een tijdje gaande. Meer dan driekwart van de NPO-kijkers is inmiddels ouder dan 50, onder de 35 jaar kijkt men steeds minder televisie. ‘Nu is 80 procent van de kijkers ouder dan 50. Dat moet weer terug naar 70 procent’, zegt NPO-directeur Frans Klein in Nieuwsuur.

Uit De Stand van de Nieuwsmedia, een onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, bleek vorig jaar al de toenemende verschillen in kijkgedrag tussen ouderen en jongeren. 65-plussers kijken gemiddeld meer dan 4,5 uur televisie per dag (direct en uitgesteld), mensen onder de 20 minder dan een uur. Zes jaar eerder keken mensen onder de twintig nog twee uur per dag televisie. Jongere kijkers nemen vaker hun toevlucht tot video on demand.

Het kijkgedrag van alle Nederlanders is drastisch veranderd met de komst van online videodiensten als YouTube, Netflix en Disney Plus. De recente aanwas van Videoland wijst er ook op dat kijkers de regie veel meer in eigen hand willen hebben. De jongere kijker shopt dus bij veel meer zenders dan in het verleden het geval was.

Bijna de helft (!) van alle Nederlandse huishoudens had eind 2020 een abonnement op een videodienst en meer dan een op de vijf had een abonnement op twee of meer van de diensten, zo blijkt uit recent onderzoek van Telecompaper. De inhoud geeft vaak nog niet eens de doorslag, wel het idee om te kijken wanneer je wilt.

De NPO stelt daar momenteel veel te weinig tegenover. Het investeert bijvoorbeeld niet in de beeldkwaliteit van NPO Start, terwijl Netflix al programma’s in 4K aanbiedt. Bingekijken (vooruitkijken) is maar beperkt mogelijk tegen betaling.

Het is dat de videozenders grotendeels reclamevrij zijn, maar de slag om de reclamemarkt kan zomaar losbarsten, met als gevolg dat een Netflix of Disney over steeds grotere programmabudgetten kunnen beschikken en de Nederlandse zenders marktaandeel inleveren.

De denkfout die de NPO nu maakt, vinden experts, is om meer jongere kijkers naar lineaire tv te trekken, ten koste van door ouderen gewaardeerde programma’s. Er wordt in dit verband gewezen op het nu al mislukte programma Showcolade, nota bene ontwikkeld door Omroep MAX, dat je eerder bij de commerciële omroep zou verwachten. Het programma Tik M Aan werd na één week van de buis gehaald en Jandino’s Bezorgservice na twee weken stopgezet vanwege lage kijkcijfers.

‘Laat verstrooiing niet leiden tot een uittocht van inhoudelijke journalistieke programma’s. Juist jongeren hebben behoefte aan informatie in een wereld die steeds meer verwarring biedt. De NPO heeft daar als geen ander een belangrijke taak in, ook op hun brede zender,’ schrijft Antoinette Hertsenberg, eindredacteur/presentator van Radar, dat ook moet inleveren. Zij wijst er op dat jongeren wel degelijk naar Radar kijken, maar dan ook weer online.

‘Het blijft een merkwaardig fenomeen, die eeuwige Hilversumse gedachte om te streven naar jong, jonger, jongst,’ zegt oud-radiomaker Govert van Brakel. ‘Het idee is even hardnekkig als onrealistisch. In de 42 jaar dat ik bij de omroep mocht werken dook het bij voortduring op. Telkens zonder resultaat. De klassieke kijk- en luisterwijze sterft gewoon uit. Daar komen talloze andere mogelijkheden voor in de plaats. Dus mij dunkt: houden wat je hebt. Koester de traditionele, ‘oudere’ kijker ( en luisteraar) naar de ‘oude media’, accepteer dat die klassieke kijk- en luisterweg dood gaat lopen en werk ondertussen hard door aan de nieuwe mogelijkheden die naast de goeie ouwe radio en ‘zijn jongere broer’ tv inmiddels al groeien en bloeien en die voor de jongere consument het venster zijn op nieuws, andersoortige informatie, amusement en muziek.’

Een oplossing zou kunnen zijn om de jongerenzender NPO 3 op te heffen en de inhoud naar internet te verplaatsen. De oude kijker blijf je dan met een brede gezinszender NPO 1 en de informatie zender NPO2. Online succesformules kunnen altijd nog lineair worden geprogrammeerd.

De BBC ging de NPO hierin in 2016 al voor met de online verhuizing van BBC Three, een voorheen lineaire zender die bedoeld is voor kijkers van 16 tot 34 jaar. Weliswaar lagen aan dit besluit in eerste instantie bezuinigingen ten grondslag, maar zeer beslist ook het veranderende kijkgedrag.

In Denemarken is ook een scheiding aangebracht tussen de oudere lineaire kijker en de jongere online kijker.

Omroepdirecteur Frans Klein wil vanaf 2022 overigens wel meer gaan investeren in online om jongere doelgroepen beter te kunnen bereiken. Momenteel gaat slechts 5 procent van het programmabudget naar online/on-demand tv-programma’s. ‘Het is nu een transitieperiode naar een nieuwe programmeerstrategie. Waar we misschien naar één lineair kanaal en één on-demand omgeving gaan.’

De NPO heeft nog wel een groot probleem met de reclame-inkomsten. De Ster mag van Den Haag geen online reclame meer verkopen, terwijl daar de grootste groei zit. In Nieuwsuur werd dit als mogelijke reden genoemd van de verjongingskuur. Kijkers overhevelen naar een medium waar nog wel reclame wordt verkocht. Klein ontkende dit overigens in alle toonaarden.

Foto Anefo

 

 

Deel dit bericht

6 Reacties

Henk - Nvt

Ze moeten eens stoppen. Met al die kinderachtig spelletjes op tv.. Ik kijk dus al jaren niet meer.. Op zaterdag en zondagavond lijken het allemaal uitzendingen voor kinderen
Niet te geloven.. Sta al jaren verwonderd dat volwassen mensen daarna kijken..

Erwin

BBC Three wordt wel opnieuw gelanceerd deze zomer, omdat ze daar gemerkt hebben dat je jongeren zowel liniair als online moet bedienen. Afbouwen van NPO3 lijkt mij geen goed idee als je jongeren wil bereiken. Je moet de twee goed doen, beter omkaderen en beter communiceren via de kanalen die jongeren volgen. En daar ga je alleen in slagen als je jongeren aanwerft die die kanalen gebruiken. En inderdaad beeldkwaliteit online is een grote voorwaarde tot slagen 720p is echt wel het minimum voor de gratis versie van NPO start. Je zou ook extra FAST kanalen kunnen inzetten met de populairste programma’s. Daar kan de STER dan gericht op adverteren. In de VS zijn Pluto TV, Xumo en Stirr daar zl heel succesvol in. Zo’n FAST zender zend dan de klok rond bvb SAVED BY THE BELL uit. Ook jongeren willen af en toe makkelijker kunnen kiezen en gewoon een liniair kanaal opzetten als ze weten dat daar hun favoriete programma op zit. Noot: FAST staat voor Free Advertising Streaming Tv.

Gerrit

De beperking dat de NPO niet on-line mag gaan concureren is terecht. Met publiek geld tegenover bedrijven gaan staan is terecht verboden! Maak de NPO reclamevrij, beperk het aanbod tot journalistieke content, stel redacties samen zoals ook de samenleving is samengesteld (zodat eindelijk objectieve nieuws berichtgeving ontstaat die ook kritisch is richting de overheid – waarom moest het toeslagenschandaal blootgelegd worden door RTL??) en laat vermaak over aan de commerciële omroepen. Die kunnen dat prima en de tijd dat ‘we’ beperkte zenderkeuze hadden ligt al weer heel ver achter ons.

Seb

Het in hokjes en pijlers denken bij de NPO zal uiteindelijk leiden tot het einde van de NPO. De NPO in de huidige vorm werkt duidelijk niet meer. Bovendien, door het verliezen van de jongere doelgroep, voldoet de NPO ook niet aan z’n taak.

Pro-NPO’ers roepen al jaren dat de NPO één van de goedkoopste publieke omroepen van Europa is… Maar ga je kijken naar wat er daadwerkelijk besteed wordt aan programmering en hoeveel van het budget wegvloeit aan omroepcultuur en organisatie, dan is de NPO wél heel erg duur.

Het wordt tijd voor één publieke omroep. De losse pijler-omroepen werken niet meer en er is geen enkel onderscheidend vermogen meer. De overhead is veel te hoog (11 omroepen met elk een eigen directie, bestuur, backoffice, redacties, faciliteiten, panden etc) en dat geld zou beter besteed moeten worden aan programmering.

Laat ze daar maar eerst eens mee beginnen.
Dan kunnen ze daarna de taak volbrengen die ze behoren uit te voeren: Het maken van programma’s. Of dat nu wordt uitgezonden op lineaire televisie, radio, internet, on demand, TikTok, Youtube etc, maakt niet uit, zo lang ze de betreffende doelgroep maar bereiken.

NaN

Als je de oudere kijker wegjaagt, krijg je vanzelf de 70% weer. Maar ik denk niet dat dit de bedoeling is van NPO.

De jeugd heeft, naast gamen, socializen via communicatie-apps (en daar ook met elkaar gamen), sport en studeren weinig tijd om iets anders te doen. Weet dat, als ze ouder worden, ze wel weer meer interesse krijgen in de goede programma’s. De richting die Gerrit voorspiegeld is dan ook een goede richting, in mijn beleving. Laat de rioolprogramma’s inderdaad maar aan de commerciële zenders over.

Mijn mening

Het ‘hokjes denken’ komt van oorsprong uit de wens van de bedrijven die reclame maken om hun doelgroep te kunnen vinden. Ik denk dat men moet stoppen om zo te denken en te werken omdat het publiek allang niet meer in hokjes denkt. Een groep studenten die gezellig met een biertje in de hand naar ‘Heel Holland Bakt’ kijkt of inschakelen bij ‘Andere Tijden’ omdat het onderwerp hun aanspreekt en ouderen die zich verwonderen en met plezier kijken en leren van programma’s als ‘Spuiten en Slikken’. Dat de jeugd alleen nog maar online kijkt en dus geen TV meer is niet waar, net zo goed als dat ouderen enkel TV kijken. Ik zie het terug bij alle leeftijden: De TV gaat aan wanneer er een leuk programma op is, of als achtergrond vulling als je even wilt relaxen. Zin in een film of een serie? Netflix of Videoland. En is er iets interessants online? Een concert ofzo? Hup, streamen. En wie kijkt er niet naar filmpjes Social Media zoals YouTube, Insta of TikTok? Gewoon als je even pauze hebt of wat tijd over? En iets gemist? Terugkijken dus maar. Dat kan op vele manieren. Kortom, de kijkers (jong én oud!) kijken wat ze willen, wanneer ze willen en waar ze willen. Tijd voor de (reclame) makers om te beseffen dat de wereld niet meer in hokjes denken.

Oja, laten ze ook ervoor zorgen dat ze ons niet behandelen als infantiele makke schapen en ons prime time domme programma’s voorschotelen als ‘Showcolade’ of ‘Dino’s Bezorgservice’ en dan verbaasd zijn wanneer er niemand kijkt. Laten ze lekker goede programma’s maken. Journalistieke, informatieve en ook entertainment met enige intelligentie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond