Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe richtlijn consumentenrecht

2022-04-26
1120630
  • [nieuws]
  • 1:58

Op 28 mei gaat de Richtlijn Modernisering Consumentenrecht in. Deze wet heeft gevolgen voor online retailers als het gaat om onder andere kortingsprijzen en de echtheid van reviews. We lichten deze twee thema’s voor je uit.

Prijsaanduidingen

Kort gezegd geeft deze richtlijn aan dat je bij een kortingsactie van producten waarbij je de ‘van’-prijs wilt noemen, je hierbij de laagste verkoopprijs moet hanteren die je binnen de afgelopen 30 dagen voor de prijsvermindering hebt gevoerd.

Voorbeeld: Product X kost op 15 februari €60,-. Op 3 maart kost het product nog €50,-. Op 30 maart wil je een Van/Vooractie doen. Je mag dan niet de hogere prijs van 15 februari als ‘van’-prijs kiezen, omdat dat langer dan 30 dagen geleden is. Je moet hierbij dus uitgaan van de prijs op 3 maart.

Transparantie over reviews

Reviews moeten door de verkoper (of reviewplatform) eerst op echtheid worden gecontroleerd, voordat deze mogen worden geplaatst. Verkopers moeten bovendien de consument gaan informeren of, en zo ja hoe, zij controleren of reviews afkomstig zijn van consumenten die het product daadwerkelijk hebben gekocht. Er moeten redelijke en proportionele maatregelen zijn genomen die de kans vergroten dat de review een echte ervaring van de consument weerspiegelt. Doe je dit niet of onvoldoende dan is dit een verboden handelspraktijk.

De nieuwe wetgeving is opgesteld voor de modernisering van de consumentenbescherming en stelt regels aan het tonen van regels. Dat is nodig omdat uit onderzoek blijkt dat online veel neppe en onbetrouwbare reviews worden getoond. Consumenten vinden reviews belangrijk in hun aankoopbesluiten en moeten dus zeker weten dat ze kunnen vertrouwen op waarheidsgetrouwe klantbeoordelingen.

Meer uit de OMNIBUS

De nieuwe regelgeving heeft ook bepalingen over online platformen. Zo moeten platformen informatie verstrekken over de belangrijkste parameters die de rangschikking bepalen en moeten ze aan consumenten laten weten wie verantwoordelijk is voor de levering. Verder moeten webwinkels voor het sluiten van de overeenkomst de consument informeren of er sprake is van een gepersonaliseerd aanbod dat tot stand is gekomen door geautomatiseerde besluitvorming. Wil je weten hoe deze regels zitten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Wat doet Thuiswinkel.org?

We kunnen ons goed voorstellen dat je niet op de hoogte bent van alle wetten en regels die gelden bij online verkoop. Daarom nemen wij de belangrijkste regels mee in de certificering voor het lidmaatschap bij Thuiswinkel.org. Je webshop wordt door een onafhankelijke partij gescand en je krijgt gratis advies over je webshop. Heb je daarna nog vragen? Ons juridisch team staat gratis voor je klaar.

Wil je zelf meer weten over de wetten en regels? Via e-academy.nl kun je een e-learning volgen op dit gebied.