Deel dit artikel
-

Dogecoin: Van zeepbel naar potentieel betaalmiddel

De waarde van de Dogecoin, een alternatieve bitcoin, is de afgelopen week verder gestegen. De totale marktwaarde bedroeg 50 miljard dollar. Dat is meer dan Ford Motor of Marriott waard zijn. Opmerkelijk, want de Dogecoin begon ooit in 2013 als grap en verwijst naar de Doge meme (Shiba Inu-hond).

Een deel van het succes kan worden verklaard doordat de Dogecoin (bedacht door werknemers van IBM en Adobe) oneindig bijgemaakt kan worden. Van de Bitcoin komen er niet meer dan 21 miljoen in omloop. Het ‘minen’ van bitcoins is nu al nauwelijks meer te doen vanwege de inzet van enorm krachtige computers en de hoge energiekosten.

De Dogecoin is ‘goedkoper’, maar lange tijd oninteressant als belegging. De munt kwam nooit boven de dollar uit.

Elon Musk speelt een belangrijke rol in de hernieuwde populariteit van de munt. De Tesla CEO die zich graag The Dogefather noemt, promoot de munt op Twitter. Wil hem zelfs letterlijk naar de Maan brengen. Volgende week zaterdag is hij te gast in Saturday Night Live en is de verwachting dat de munt weer ter sprake komt. Mogelijk gaat de koers dan opnieuw omhoog.

Ook investeerder en ondernemer Mark Cuban, bekend van het programma Shark Tank, is fan. Cuban vindt Dogecoin de enige munt die mensen daadwerkelijk zullen gaan gebruiken voor transacties.

Dogecoin ‘leeft’ vooral onder traders op de sociale app Robinhood, bekend van de beursgekte rond fondsen als GameStop. De handelaren speculeren allemaal op een verdere stijging. Dogecoin miners verdienen er vooralsnog ook goed aan.

De eerste Dogecoins-miljonairs zijn er ook al. Een 33-jarige inwoner van Los Angeles claimt dat hij op 15 april miljonair is geworden door te beleggen in de dogecoin.

Maar anderen zien in de munt een regelrechte zeepbel, waarvan de waarde ongetwijfeld in elkaar gaat klappen. Die kans is volgens insiders best groot, want slechts 98 wallets bevatten 65 procent van alle uitstaande dogegoins. Als die hun bitcoins gaan lozen, gaat de koers heel hard onderuit.

FED-voorzitter Jerome Powell noemde de speculatie met cryptomunten afgelopen week een ‘potentieel risico voor de financiële stabiliteit’.

Steeds meer overheden (China, VK en ook Nederland) onderzoeken de mogelijkheden van een meer stabiele cryptomunt die wel voor betalingen kan worden gebruikt. Zodra die concurrentie serieus begint te worden, is het de vraag of de waarde van niet-gereguleerde munten zo hoog kan blijven.

Ruwweg de helft van het Nederlandse publiek zou een betaalrekening voor digitale euro’s willen openen bij de centrale bank, zo blijkt uit DNB-onderzoek onder een representatieve groep burgers. Maar dan moet het wel goed presteren op het vlak van privacybescherming en veiligheid.

Deel dit bericht

6 Reacties

M van Luit

Ruwweg de helft zou een betaalrekening willen openen voor digitale Euro’s, wat zou het verschil zijn met de huidige Euro buiten totale controle op je uitgaven. Dan geeft dogecoin of een van de andere crypto’s toch wat meer vertrouwen, helemaal als de centrale bank weer als een dolle Euro’s gaat bijdrukken.

Pascal

Toevallig het bericht lezen. Die knaap claimde 180.000 dollar in Doge geïnvesteerd te hebben. Als die ze gekocht heeft voor 0,02 cent en verkocht tegen de huidige koers dan heeft die een leuke cent verdient. Maar om 180.000 te investeren in iets zonder te weten wat het is of wat het gaat doen, daar heb je lef voor nodig.

Patrick Geijtenbeek - Freelance SEA specialist

Bedoel je hier niet Dogecoin? “Als die hun bitcoins gaan lozen, gaat de koers heel hard onderuit”

Zijn heel veel coins die worden opgeblazen en worden gedumpt. Zijn maar enkele coins die echt levensvatbaar zijn in de toekomst, maar er zijn er duizenden. Zolang het goed gaat is het leuk, maar kan hard onderuit gaan.

Jeroen

“Een deel van het succes kan worden verklaard doordat de Dogecoin …. oneindig bijgemaakt kan worden.” Dit is nu juist de reden waarom Doge nooit een succesvolle munt kan worden. Er komt altijd meer Doge bij wat eindeloze inflatie betekend.

Wouter Hol

Het is een hardnekkig misverstand dat Dogecoin oneindig bijgemaakt kan worden.

Als een munt oneindig bijgemaakt kan worden, dan suggereert dat dat iemand altijd op enig moment miljarden bij laten maken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de dollar en euro, die oneindig bijgemaakt worden.

Bitcoin heeft een limiet aan het aantal muntjes. Op een bepaald moment komen er geen Bitcoins meer bij. Dat geeft een probleem, want er komen wel altijd meer gebruikers van de Bitcoin bij. De bevolking zal immers altijd door blijven groeien. De oneindige deflatie die daar bij komt kijken, zal er dus voor zorgen dat hij altijd blijft stijgen in waarde. Dat is, zolang er nog mensen in geloven. Vanwege geringe praktisch nut van een Bitcoin -zeker als je dat afzet tegen de energieconsumptie om de blockchain in leven te houden-, klapt dat waarschijnlijk op een bepaald moment ook in elkaar.

Dogecoin zit daar ergens tussen in. In tegenstelling tot wat dit bericht meldt, kan Dogecoin namelijk niet oneindig bijgemaakt worden. Er komen elk jaar 5 miljard dogecoins bij. Niet meer, niet minder. Om je een idee te geven, dat betekent ruwweg een verdubbeling in muntjes over zo’n 26 jaar vanaf nu. Dat is dus niet ‘oneindig’, maar juist heel stabiel en voorspelbaar.

Waar het misverstand denk ik ontstaat is dat deze nieuwe aanwas van 5 miljard Dogecoins per jaar inderdaad nooit stopt. De tijd waarover deze aanwas van 5 miljard Dogecoins per jaar doorgaat, is in die zin wel oneindig. Maar omdat het er altijd 5 miljard per jaar zijn, is de inflatie die dat zou veroorzaken juist heel erg stabiel en voorspelbaar.

Waar crypto zoals Bitcoin het vasthouden van je munten sterk aanmoedigt omdat ze per definitie deflatie veroorzaakt en de waarde van je munten dus omhoog schiet, zou het bij Dogecoin best zo kunnen zijn dat vanwege de nieuwe aanwas van munten er meer praktisch nut is voor het muntje als betaalmiddel.

Maar goed, gezien de enorme koersstijging van afgelopen maanden is Dogecoin daar nog lang niet. Pas als dat veel verder gestabiliseerd is, zouden we kunnen spreken van enig perspectief op praktisch nut als betaalmiddel.

Bas

Doge is mijn lieve muntje.

Anderhalf jaar geleden toen bekend werd dat geld op de bank nauwelijks iets opleverde wat spaargeld verdeelt over enkele crypto.

Paar weken geleden toen doge voor het eerst 40 cent aantikte heb ik hem eruit gehaald. Dat was dus een enorme winst. Daarna zakte hij weer en bij 17 cent opnieuw ingestapt. Dit keer met een iets hoger bedrag en zie hier, opnieuw al verdubbeld. Even kijken wat hij zaterdag gaat doen en dan weer cashen waarschijnlijk.

Misschien volgende week even een Tesla kopen 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond