Twinkle | Digital Commerce

China's zero covid-beleid en de gevolgen voor de supplychain

2022-05-30
1000562
  • [opinie]
  • 1:54

Supplychain verstoringen in China zijn van invloed over de hele wereld. Het land wordt ook wel ‘de fabriek van de wereld’ genoemd, aangezien ongeveer een derde van de totale productiecapaciteit er is gevestigd. Met de recente ontwikkelingen* van Omikron en de daaropvolgende lockdowns als gevolg van het zero covid-beleid, kan het land die bijnaam niet helemaal waarmaken.

Met behulp van een dynamische aanpak door middel van erg lokale lockdowns (bijvoorbeeld individuele shops, bedrijven, woningen, enzovoort) is getracht de recente opkomst van omicron in het land te stoppen. Inmiddels zijn er verschillende miljoenensteden zoals Shenzhen, Jilin en ook metropool Shanghai op slot gegaan. De binnenlandse supplychain ligt al plat in deze steden. Online boodschappen doen bijvoorbeeld is zeer beperkt mogelijk, doordat min of meer iedereen thuis hoort te zitten om vervolgens mee te doen aan de massale PCR-testen die worden georganiseerd. Bezorgdiensten hebben ook beperkte bevoegdheid om te opereren. Exacte cijfers zijn nog niet bekend, maar bedrijven zoals Yum, de eigenaar van de Kentucky Fried Chicken en Pizzahut-ketens in China, suggereren al een daling van 20 procent van de omzet in de eerste weken van maart in vergelijking met vorig jaar.

Mondiale impact

Shenzhen is de techhub die bekendstaat om de productie van ontelbare producten die aangeboden worden op internationale marktplaatsen als Amazon en Walmart. Ook de productie van talloze consumentenelektronica vindt daar plaats, bijvoorbeeld bij Apple’s grootste leverancier Foxconn, waar ongeveer 70 procent van alle iPhones gemaakt worden en waar sinds 14 maart de activiteiten erg beperkt zijn. Met meer dan drieduizend exporteurs die aan banden liggen zal dit natuurlijk doordreunen in de rest van de wereld.

Grenzeloze wereld

Naast de reisbeperkingen die er al sinds het begin van de pandemie in 2020 gelden, zullen de recente ontwikkelingen de im- en exportbewegingen verder bemoeilijken. We leven in een realiteit met oorlog, inflatie en covid waarin landsgrenzen steeds meer weer een duidelijke vorm krijgen. Laten we hopen dat de recente omikron-ontwikkelingen in China snel onder controle zijn, zodat de druk op de mondiale supplychain niet alsmaar groter zal worden en we weer kunnen streven naar een grenzeloze wereld.

(* Dit artikel is begin mei geschreven. Recente ontwikkelingen zijn dus niet meegenomen.)