Blog: Welke gevolgen hebben de verkiezingsuitslagen voor e-commerce?

Gepubliceerd op: 18 maart 2021
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Just Hasselaar 800 X 400

De uitslag is binnen. Nederland kent een volksvertegenwoordiging van maar liefst zeventien verschillende partijen. Overwegend is gestemd op liberalen, groenen en rechtse vleugels. Ik zeg groen, want D66, Volt en de Partij van de Dieren maken het verlies van GroenLinks goed. Maar de vele rechtse partijen vormen samen met de VVD en het CDA toch de meerderheid met 82 zetels. Daarmee is Nederland geen links land gebleken. Maar ook de Europese agenda wint, op Twitter ook wel de #EUlifant in de kamer genoemd. En dit ondanks het feit dat het thema Europa echt met klasse werd ontweken door de meeste partijen. Maar wat valt er op voor de e-commercesector? Waar moeten retailers rekening mee houden? En hoe zit het met de digitale agenda?

Dit zijn eerlijk gezegd nog best lastige vragen. Allereerst omdat er natuurlijk een coalitie gesmeed moet worden. En dat wordt niet zo eenvoudig. De aanwas van nieuwe partijen zorgt namelijk voor een verdere versplintering van het politieke spectrum. Daarnaast moet een coalitie in de Tweede Kamer voor efficiënt regeren ook een meerderheid in de Eerste Kamer hebben. En daar hebben we weer te maken met een heel andere verdeling van de zetels.

De VVD en D66 zijn nu aan zet. D66 heeft flink gewonnen, dus de VVD moet denk ik een rukje naar het progressieve centrum maken, denk ik. Mark Rutte heeft eerder de VVD GroenRechts genoemd, dus ik verwacht dat ze daar wel iets van overeenstemming moeten kunnen vinden. Bij Thuiswinkel.org staat duurzaamheid al een aantal jaar als speerpunt op de agenda. Onze rekentool Bewust Bezorgd en betere verpakkingen zijn slechts een paar van de mooie projecten die we hebben om onze sector nog duurzamer te maken.

Dan is er nog de EU-agenda. Met D66 en het nieuwe Volt is duidelijk geworden dat de Nederlander het belang van de EU echt begint te zien. Crisis en Covid-19 maken iedereen duidelijk dat bepaalde zaken nu eenmaal door een macht groter dan het kleine kikkerlandje aangepakt moeten worden. Bij Thuiswinkel.org zien wij de laatste jaren echt wel goede regelgeving uit Brussel komen. En waar de regelgeving te wensen over laat, is het idee achter de wet vaak wel goed! De komende periode komt er veel platform-gerelateerde wetgeving op ons af. Maar vergeet ook niet de inspanningen van de EU op zaken als directe import, de handelsconcurrentie met bijvoorbeeld China, het ‘level playing field’ en de Green Deal. Voor Thuiswinkel.org staan de voordelen van één Europese (digitale) markt eigenlijk niet ter discussie. Een grotere afzetmarkt is in e-commerceland namelijk essentieel.

Ten slotte is er nog de zogenoemde ‘big tech’-discussie. D66 is al jaren de meest actieve partij op dit thema. Met het vertrek van Kees Verhoeven verliest de kamer een ervaren woordvoerder op dit terrein. en hier ligt dus een dijk van een kans voor zijn opvolger om een goed profiel op te bouwen. Maar ook de andere partijen moeten echt hun digitale agenda scherper krijgen en hiervoor een goede woordvoerder zoeken. Het onderwerp zit in de haarvaten van de samenleving en verdient misschien zelfs naast een vaste Kamercommissie ook een bewindsvoerder.

En dit brengt mij weer terug op de uitdaging van het grote aantal partijen in de Tweede Kamer. De ervaring leert namelijk dat digitale zaken complex zijn en veel aandacht vergen, maar electoraal minder relevant zijn. Het risico van de versplintering is daarom dat tech weer het ondergeschoven kindje in de kamer wordt. ​Aan ons als Thuiswinkel.org dus de schone taak om dit te voorkomen en in Den Haag (en Brussel) te blijven hameren op het belang en de kansen van een goed draaiende e-commercesector.

Deel dit kennisartikel